Ohjusvene Porvoo vierailee kotikaupungissaan

Ohjusvene Porvoo kiinnittää Porvoonjokeen perjantaina 23.8.2019 illalla ja irrottaa sunnuntaina 25.8.2019 aamulla. Alus on avoinna yleisölle lauantaina 24.8.2019 kello 10:00-16:00. Ohjusvene Porvoo on vieraillut kummikaupungissaan viimeksi vuonna 2010, joten henkilöstö odottaa tälle vuodelle suunniteltua vierailua innolla, kertoo aluksen päällikkö, kapteeniluutnantti Aleksi Valve.

Rauma-luokan ohjusveneet on rakennettu Raumalla Hollmingin telakalla 1990-luvun alussa. Ohjusvene Porvoo (kylkinumero 72) on kolmas alusluokan alus. Muut alukset ovat Rauma (70), Raahe (71) ja Naantali (73). Ohjusvene Porvoo on luovutettu Merivoimille 27. huhtikuuta 1992. Rauma-luokan ohjusveneet peruskorjattiin vuosina 2010-2013.

Ohjusvene Porvoo kuuluu Rannikkolaivaston 6. Pintatorjuntalaivueeseen ja sen kotitukikohta on Pansiossa Turussa. Aluksen moninaiseen tehtäväkenttään kuuluvat alueellisen koskemattomuuden valvonta ja turvaaminen, merellisten hyökkäysten torjunta sekä meriliikenteen suojaaminen. Lisäksi alus osallistuu aktiivisesti kansainväliseen puolustusyhteistyöhön osana Merivoimien toimintaa.

Aluksen pääaseena ovat meritorjuntaohjukset. Lisäksi alus on varustettu kattavilla ilma-, pinta- ja vedenalaisen sodankäynnin sensoreilla. Alus on 48,6 metriä pitkä, 8 metriä leveä ja sen syväys on vain noin 1,5 metriä. Alus onkin suunniteltu toimimaan Suomen rannikon kapeilla, matalilla ja ahtailla kulkuväylillä. Vesisuihkupropulsiolla liikkuvan aluksen työntövoiman tuottavat kaksi 3300 kilowatin pääkonetta ja ne varmistavat alukselle yli 30 solmun nopeuden. Aluksella on 24 miehistön jäsentä, joista viisi on varusmiehiä. Alus on tänä vuonna osallistunut yhteen kansainväliseen sukellusveneentorjuntaharjoitukseen Ruotsissa, kahteen kansalliseen harjoitukseen Suomessa sekä lisäksi suorittanut alueellisen koskemattomuuden valvontatehtäviä merellä. Aluksen on suunniteltu osallistuvan syyskuussa Tanskan salmissa toimeenpantavaan Northern Coasts -harjoitukseen. Tänä vuonna alukselle kertyy noin sata vuorokautta meripalvelua.

Lähde: Porvoon kaupungin verkkosivut